У спин ми верујемо

Тако и треба. Него шта! Нећемо ваљда дозволити да огроман труд и велика средства која се улажу у наше обмањивање буду улудо протраћена. То не би било лепо с наше стране. Зато . . .

У спин ми верујемо!

Шта је спин, заправо?

Велики оксфордски речник спин овако дефинише:

„Спин је склоност мишљењу, тј. виђење ствари предвиђено да створи позитивну слику, када се представи јавности; тумачење гледишта.“

Ко воли еуфемизме ће рећи да је то заобилажење истине, креативно тумачење чињеница и флексибилна интерпретација догађаја. А све то зарад прихватања нечега, чија корисност за нас је тренутно недокучива, али је, кажу, има.

Језиком обичног смртника: лагање, бре!

Пошто лагати није лепо и нико пристојан то не ради, како се спин одржи у животу?

И зашто ми у њега да верујемо?

Најбоље образложење нам је дао Едвард Бернајс. Иначе „отац спиновања“. ( Са овом реченицом почиње његова књига „Пропаганда“, вреди је прочитати.)

Edward B.

 

Неко злурад би место „важан елеменат“ рекао „камен темељац“, ал’ пустимо такве да иду својим путем . . .

Ми, који желимо да живимо у демократском друштву, држимо се спинова нама намењеним, по нашим демографским карактеристикама и нашим психолошким профилима кројеним.

Тим људи, тим стручњака, мукотрпно и свакодневно осмишљава циљеве, методе, тактике спиновања, а ми да тек тако занемаримо њихов труд. Не, никако.

Тај тим стручњака добрано познаје психологију маса.  Врши врло опсежна истараживања наших потреба и труди се да нас упозна „у душу“.

Кад нас упознају, креирају нам наше жеље. Одреде редослед наших приоритета. Одаберу лидере мишљења које ми треба да следимо. И о свему овоме нас  благовремено информишу. Путем свих расположивих медија.

Чак им није тешко да нам пажњу склоне са вести и информација о озбиљним и суштинским питањима и проблемима. Е, то је врло лепо од њих.

Зашто да се оптерећујемо и мучимо тешким темама. Пустимо оне које смо, такође, уз помоћ спина овластили да о нама брину – да нама управљају!

Охрабримо их:

  • да још више криве истину,
  • да још селективније представљају чињенице,
  • да предано „сахрањују лоше вести“,
  • да што више одлажу објављивање лоших вести,
  • да нас што слаткоречивије лажу!

 

Нисмо ми криви што нам је меморија боља од меморије златне рибице. Мада, по неким новијим истраживањима и памћење златне рибице је дуже од 3 секунде. Кажу да траје и до 5 месеци чак.

А смемо ли да престанемо у спин да верујемо?

Охо, јерес. Да се моримо црним мислима уместо да уживамо? Да више не решавамо измишљене проблеме? Да престанемо да се одушевљавамо глупошћу?

Ако желимо да водимо смисленији живот од горе поменуте рибице, не да смемо, него се морамо сви силама одупрети спиновању наше свакодневнице.

Избећи сваки спин је немогуће, али сваким даном ћемо их све лакше препознавати.

Како модерни песник каже: „Само здрави у глави против система“. Ударимо на спин здравим разумом. Да, одмах најјачим оружјем.

Запитати се ко је гласоговорник спина, зашто је баш он одабран, чиме се то истиче? Зашто да му верујемо? Је л’ зато што је позната личност? Ко му је дао ту титулу?

Какву нам то поруку носи? Шта нам обећава? Какав систем вредности пропагира?

Ко нам шаље гласоговорника? Зашто су баш тај медиј комуницирања одабрали за пренос његове поруке?

А шта ја то губим ако га не послушам? Ако не прихватим спин? Која је казна?

Терапија

Искључити се, побећи од медија главног тока. Иде лепо време. Таман. У шетњу. На роштиљ. Ди год поред реке, уз пивкана, с друштвом, а без вај-фаја. Кад падне киша, књигу у руке. Освежити и нахранити мозак, па у бој.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s