Егзотичном рачуницом против ММФ-а

Нису дуго издржали. Претварали су се колико су могли. Али изашло је на видело њихово право лице. Сами су открили шта им је, од почетка, била права мисија. Елем.

Као гром из ведрог неба погодила нас је вест, којој је било допуштено да процури у јавност, да мисија ММФ-а предлаже укидање привременог смањења пензија.

Ето ти сад чуда. Они који су ономад тражили да се пензије смање, напрасно су променили плочу. Шта сад зборе?

Мисија ММФ-а сугерисала је представницима наше владе да укину привремене кризне мере за пензионере. Другим речима, сугерисали су да се Закон о привременом умањењу пензија укине.

Да подсетимо, овај закон, који је донет на сугестију овог истог ММФ-а, на снази је тек 4 године.

Закон о привременом умањењу пензија донет је у октобру 2014. године, јер је, како нам је речено, претила непосредна опасност од избијања кризе јавног дуга.

Учешће пензија у бруто друштвеном производу тада је било 13,8 одсто. А из државне касе се за исплату пензија издвајало 50 одсто пара.

Сада је ситуација куд и камо боља. Скоро, па сјајна.

Учешће пензија у бруто друштвеном производу пало је на 11%, што је мање чак и од онога што је ММФ до јуче од нас захтевао. Из буџета се за пензије издваја око трећина пара, с тенденцијом даљег смањивања. Такође, прошлогодишњи буџет је био у суфициту од 1,2 одсто бруто државног производа.

Гледајући ове податке јасно је што су ММФ, Светска банка и наш Фискални савет једногласни у оцени да су српске јавне финансије оздравиле. И што је још важније, постале стабилне.

Због тога меру привременог умањења пензија треба укинути. Како вели ММФ, не сме се догодити да она постане трајна мера.

Е, лако је њима да тако говоре. Нису они ти који треба да се одрекну лепих парица. Представници наше владе имају другачије планове. Имају бољу рачуницу. По њиховој рачуници, боље да те парице остану њима на располагању, него да се врате онима од којих су узете.

„Не можемо само да вратимо пензију онако као што ММФ тражи на пређашњи ниво, зато што би то значило да за 80 одсто пензионера умањујете пензије“ – израчунала је, па јавност информисала председник владе Ана Брнабић.

Опааа! Преокрет!

Не само због тога што их је жао да се одрекну лепих парица, него повећање за које се залаже ММФ би уствари значило смањење пензија за највећи број пензионера у Србији. По рачуници представника наших власти.

А зашто би представници наших власти, опет, пензије смањивали? Они више воле своје пензионере него ММФ. То је ваљда свима познато.

„Не каже то ММФ зато што више воли пензионере него што волимо ми, већ каже из неких других разлога. Они траже да се драматично повећају пензије онима који имају више од 50 000 динара пензију, а да се ни динар не повећају пензије људима који имају испод 25 000, а то је 61% пензионера и да се минимално увећа за људе који имају 30 000 динара пензију. Укупно 75,76% пензионера не би ништа добили од наредног повећања“ – појаснио је председник Србије Алекандар Вучић.

Пензионери који имају најниже пензије не да ништа не би добили материјално, него би и духовно пуно изгубили. И то добро знају представници наших власти. Познају они своје пензионере у душу.

Та спознаја им је и окосница рачунице.

Нека ја немам ни за све лекове, ал’ само да се овима што имају већу пензију од моје  она не повећава – резон је који, нажалост, следи највећи број људи који прима минималне пензије.

Број пензионера који прима минималне пензије представља приближно 1/4 бирачког списка. Они своје бирачко право редовно користе. Велика већина њих увек гласа за странке које су на власти.

Ово је једна страна једначине.

Да би нека политичка опција дошла у позицију да лагодно влада треба да освоји око 50% гласова изашлих бирача. Узимајући у обзир да је наш бирачки списак пребукиран, за освајање апсолутне власти потребно је добити поверења мало више од 25% уписаних бирача.

Ово је друга страна једначине.

Непознатих нема, јер добро је познато да се осиромашеним народом лакше манипулише. Гладан човек, хтео – не хтео, мисли стомаком.

Није непозната ни мисија ММФ-а. Он представницима наших власти хоће мало да помрси конце.

Мало. Чисто да не забораве у чијим рукама се налазе конци . . .

Егзотичном рачуницом против ММФ-а 2 - Спинованије

 

 

One comment

  1. Dobar ali mi nekako ostalo kuso, kako bih rekao ne dorečeno.

    Ipak je neko nekada učio neke škole pa verovatno radio neke stručnije I odgovornije poslove I tako radio I zaradio neke parice, pa samim tim I plaćao veće poreze I doprinose tj. dva puta je kažnjen što je bio vredan I pametan hm, hm… ja bih malkice I o tome prozborio vezano za ovu temu, možda u nastavku ili sl.

    To je samo moje mišljenje a ti se porazmisli.

    Pozdravlja te tvoj drug Selak!

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s