Свануло је златно доба

Добро дошли. Добро дошли у златно доба! И честитамо! Честитамо Вам на стрпљењу. Честитамо Вам на чврстој вољи, без које не бисте могли издржати терет реформи које су се морале спровести преко Ваших леђа.

Честитамо Вам на слепом веровању у боље сутра.

Да сте само на трен поклекли, само на секунд посумњали да пут којим Вас водимо није пут бољитка, већ странпутица – сав наш заједнички труд био би узалудан. Све би пало у воду. Златно доба не би свануло.

Ни за Вас. Ни за нас. Мало више за нас, али нећемо сад цепидлачити. Радујмо се.

Јер, будите искрени, неки од Вас сад не живе толико тешко као раније. Неки од Вас уопште не живе тешко. Живе одлично, скоро као ми. Добро, да не претерујемо, не баш као ми, али . . .

Ако направимо неки ваљан дил са ММФ-ом, ако нам понуде добар и обострано исплатив предлог, укинућемо и мере штедње. А то значи да ће доћи и до повећања пензија, па ћете сви Ви имати пензије исте као некад, а можда и никад веће.

У сваком случају, можете и треба ли бисте да одахнете.

Ми већ јесмо. Још ономад. И супер нам је. Променили смо табор. Везали смо се за оног ко ведри и облачи овим делом земљиног шара. Од тада, стварно смо одахнули.

Чињеница је да смо и пре везивања за њега били на власти. Али могли смо сваки час да паднемо с трона. Да би се на њему одржали морали смо да Вам обећавамо куле и градове. А то морају да раде сви који хоће Вас да узјаше.

Сад замислите колико је тешко бити оригиналан и обећати нешто велико, нешто што неко пре вас није већ раји обећао.

Везани за њега опустили смо се. Наш једини задатак био је да Вас мало уплашимо. Да Вас упозоримо, добронамерно, да ако ми не будемо Ваш избор – следи потоп.

Добро је што сте нас послушали. Добро је, на првом месту, за нас. Захваљујући Вашој подршци, ми смо постали део владајуће касте. Нераскидиви део владајуће касте.

А, колико је то добро за Вас? Искрено, заболе нас ћошак.

Као и свуда на свету, ког, бре, то припадника владајуће касте заболе како живе његови поданици. Њихов интерес за њега је ирелевантан. Он нема времена да се оптерећује глупостима. Ваља се богатити.

Свуда у свету припаднике владајућих каста кад је у питању добробит раје интересује само једна ствар – за кога ће она гласати.

У окупираним земљама, у којима је друштво социјално раслојено до балчака, припадници владајуће касте не морају чак ни да се праве да их проблеми раје тангирају.

У таквим земљама, кад сване златно доба, тачно се зна ко крка с златну виљушку, а ко са пластичним судовима чекића испред јавних кухиња.

За нас, рају, нема златног доба. Бар док се, као земља, не ослободимо окупације . . .

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s